De 7 meest gestelde vragen over tillen (en tilhulpmiddelen)
Antwoord op de belangrijkste vragen over tillen en tilhulp
Hoeveel kilo mag je tillen en wat zegt de Arbowet daarover? Wanneer heb je tilhulp nodig en wat kosten tilhulpmiddelen? Lees het antwoord op de meest gestelde vragen over tillen en ontdek dat je met ergonomische tilhulpmiddelen verzuim en langdurige uitval voorkomt en jouw werknemers productiever en gelukkiger maakt.
Het grootste voordeel van een tilhulpmiddel is het voorkomen van fysieke overbelasting of het verminderen van fysieke belasting. Bij tillen gaat het met name om het voorkomen van rugklachten. Maar ook voorkom je met een tilhulp dat je collega’s moet lastigvallen voor het bekende “geef even een handje”. Zo zorgt een tilhulp voor een verbeterde continuïteit van de werkzaamheden: je houdt de werkzaamheden langer vol en maakt daardoor ook minder fouten.
Hoeveel mag je tillen? De Arbo hanteert bij het tillen van gewicht een maximum. Volgens de Arbowet wordt een tilhulpmiddel verplicht bij een gewicht van maximaal 23 kg als je onder de meest gunstige omstandigheden tilt. Maar als je de rekenmethode van NIOSH erop loslaat kom je vaak niet verder dan 12 tot 14 kg. Met de NIOSH-methode kun je het maximaal tilgewicht volgens de Arbo zelf berekenen. Tillen en dragen moet je als werkgever in je risico-inventarisatie en evaluatie opnemen en als er sprake is van risico’s moet je deze aanpakken.
Dat is afhankelijk van je werkproces. Bij veel voorkomende tilwerkzaamheden vind je de juiste tilhulp. Het kan zijn dat je al bent geholpen met standaard tilhulpmiddelen, maar soms vraagt jouw werkproces om maatwerk. Het adviesteam van Erkon helpt je graag verder. Sinds 1974 hielpen wij al vele honderden klanten aan de juiste tilhulp. Zo helpen we ook jou met onze ervaring snel aan de juiste tilhulp voor jouw situatie. Ook als je onvoldoende financiële middelen hebt voor een tilhulp op maat, krijg je van ons het advies voor de best mogelijke oplossing. Ook als die van onze collega’s in de markt is.
Hoe zwaar mag je tillen en hoe moet je tillen in jouw situatie? Het gewicht waarbij het verstandig is om een tilhulp in te zetten is afhankelijk van meer dan het gewicht alleen. Het maximale tilgewicht volgens Arbo is 23 kilogram, maar ook de omstandigheden tellen mee. In de praktijk kom je vaak uit op 12 tot 14 kilo. Met welke omstandigheden moet je rekening houden? Met onder andere de beweging die je moet maken bij correct tillen (denk aan bukken, draaien en reiken), maar ook de afstand die je met het gewicht aflegt en de intensiteit van het werk. Je berekent het aanbevolen maximale tilgewicht online met de NIOSH-formule.
Jazeker. Hoewel de machocultuur gelukkig steeds minder heerst, is die er toch regelmatig nog bij zowel jonge als oudere werknemers. Jonge mensen denken vaak: “Wij zijn geen mietjes, dat doen we zo wel even!”, waarbij ze vergeten dat ook zij uiteindelijk ouder worden en aan slijtage onderhevig zijn. Bovendien is één keer door je rug gaan al een onherstelbare schade. Ook de oudere werknemer heeft af en toe nog de neiging om zonder tilhulpmiddelen te werken, omdat hij niet onder wil doen voor de jongere collega. Maar over het algemeen is de tendens dat ook de jonge medewerkers tilhulpmiddelen waarderen. Zij horen de klachten van de oudere collega’s en zien het nut van een tilhulpmiddel dan eerder in. Heerst er toch nog het idee dat jouw werknemers zonder tilhulp kunnen? Dan kan het helpen om de producten die werknemers moeten pakken zwaarder te maken. Dit klinkt natuurlijk tegenstrijdig, maar bij een zwaarder gewicht zijn je werknemers eerder bereid om een tilhulpmiddel te gebruiken. Een praktijkvoorbeeld: een rol verpakkingsfolie van 25 kg zal een medewerker mogelijk snel even zo pakken. Weegt die rol 50 kg, dan laat hij het tillen en zal dus het tilhulpmiddel gebruiken. Bijkomend voordeel is dat de wisseltijd van de rol afneemt.
Er zijn al tilhulpen vanaf € 1500,-. Voor dat bedrag heb je een tilhulp voor het heffen en verplaatsen van gewichten tot 70 kg. Je kunt tilhulpen zien als een investering die je vaak snel terugverdient. Alleen al door de kosten die je bespaart van iemand die met klachten een paar weken thuis zit. Met tilhulpmiddelen voorkom je bovendien een herhaling van klachten en verhoog je het werkplezier. Wil je weten wat tilhulpmiddelen kosten in jouw situatie? Vraag vrijblijvend een offerte aan.
Bij gewichten tot 7 kg lijkt het gebruik van tilhulpmiddelen overbodig. Een tilhulp levert dan geen meerwaarde op en kost in zo’n geval meer tijd dan dat het oplevert. Maar het ligt er ook aan hoe je naar het tilwerk kijkt: als er een veelvoud van producten gepakt kan worden (grotere batches), neemt de intensiteit af en het gewicht toe. En dan is een tilhulp juist wél weer wenselijk.
“Ergonomisch tillen kan overal beter, van industrie tot werkplaats.”
Stel je vraag aan Erkon
Heb je een vraag over tillen of tilhulpmiddelen? Stel ‘m aan Erkon Tilhulpmiddelen. Wij weten alles over ergonomie en tillen en helpen je graag.
Direct contact
Met advies en service van Erkon vindt u altijd de juiste tilhulp. Wij tillen service naar een hoger niveau.