Tiltechniek: alles over tillen en fysieke belasting
Tiltechnieken bij tillen en andere vormen van fysieke belasting
Tiltechniek is de manier waarop je voorwerpen tilt. Met de juiste tiltechniek en goede tilhulpmiddelen voorkom je een te hoge fysieke belasting en risicovolle werkhoudingen. Belangrijk, want met de verkeerde tiltechniek is het wachten op klachten en alle gevolgen van dien: ongelukkige werknemers, verzuim en uitval. Lees alles over tiltechniek.
Waarom zou ik zo zwaar tillen aan tiltechniek?
Elke werknemer heeft te maken met een vorm van lichamelijke belasting. Van fabrieksmedewerkers tot magazijnkrachten. Die fysieke belasting bestaat vaak uit tillen, dragen, duwen en trekken. Doe je dat met de verkeerde tiltechniek of zonder tilhulpmiddelen? Dan vraag je het uiterste van je spieren en gewrichten en loop je het risico op lichamelijke overbelasting en ernstige gezondheidsklachten.
“Bijna de helft van het ziekteverzuim in de bouw is het gevolg van klachten door verkeerde tiltechniek.”
De Arbowet over tillen
Om klachten te voorkomen heeft de Arbowet regels opgesteld. Over tillen en over andere vormen van fysieke belasting. Als werkgever heb je daarin een gedeelde verantwoordelijkheid met je werknemers. Jullie moeten volgens de Arbowet de risico’s kennen en passende maatregelen nemen om die risico’s zo klein mogelijk te maken.
Klachten bij een verkeerde tiltechniek
Een verkeerde tiltechniek bij tilwerk kan betekenen dat de fysieke belasting te hoog is en medewerkers risicovolle werkhoudingen aannemen. Met bijvoorbeeld de volgende klachten als gevolg:
- KANS – Klachten aan Arm, Nek, Schouders
- Klachten aan de (onder)rug
- Schouderklachten
- Klachten met doorbloeding (spataderen)
- Klachten aan heupen, knieën en voeten
Als deze klachten ernstig zijn, kan een werknemer vaak niet meer werken.
Tiltechnieken bij fysieke belasting
Naast tillen zijn er nog andere vormen van lichamelijke belasting die vaak op de werkvloer plaatsvinden. Lees er alles over:
NIOSH en tiltechniek
De NIOSH-methode is een formule waarmee je kunt meten hoeveel een werknemer per keer mag tillen.
Veelgestelde vragen over tiltechnieken
Wanneer is een tilhulpmiddel verplicht en wat kost het? Erkon geeft je antwoord op deze en 5 andere veelgestelde vragen.
Gebruik de juiste tiltechniek met Erkon
Wil je advies over de juiste tiltechniek voor jouw werk en werknemers? De experts van Erkon adviseren je graag over ergonomisch tillen met tilhulpmiddelen op maat.
Plan een gratis adviesgesprek
Of vraag vrijblijvend een offerte aan
Direct contact
Met advies en service van Erkon vindt u altijd de juiste tilhulp. Wij tillen service naar een hoger niveau.