Werken in een cleanroom

Werken in een cleanroom

maandag 17 juni 2019

Werken in een cleanroom

Het ontwikkelen, het reinigen of het verpakken van specifieke producten of uitvoeren van bepaalde onderzoeken mogen alleen in een extreem schone en steriele omgeving gebeuren. Deze werkzaamheden vinden plaats in een cleanroom.

Een cleanroom is een ruimte met een extreem hoge luchtzuiverheid. Deze ruimtes zijn speciaal ontworpen om elke vorm van vervuiling tegen te gaan. De lucht wordt schoon gehouden met behulp van speciale filters en een afwijkende luchtdruk. Alle cleanrooms moeten voldoen aan internationale ISO-standaarden die, per product of proces verschillende eisen bevatten waaraan de betreffende omgeving moet voldoen.

Cleanrooms worden onder meer gebruikt in de farmaceutische industrie en biotechnologie. Maar ook voor de productie van computeronderdelen en zonnecellen. In de voedingsindustrie wordt op deze manier gezorgd voor een betere controle van het productieproces, waardoor onder meer de houdbaarheidsdatum kan worden verlengd. In ziekenhuizen wordt het gebruikte OK-instrumentarium na reiniging gecontroleerd, opnieuw verpakt en gesteriliseerd in een speciale schone ruimte om de veiligheid van patiënten te waarborgen.

Tilhulpen in een cleanroom

Ook in een cleanroom moet soms zwaar getild worden. De tilhulpen die ervoor zorgen dat mensen hun werk met zo min mogelijk fysieke belasting kunnen uitvoeren, moeten voldoen aan deze strenge eisen. Daarom zijn veel verschillende tilhulpen beschikbaar in speciale RVS uitvoeringen die beschikken over de vereiste ISO-certificaten. RVS staat bekend om zijn gladde, goed te reinigen structuur, waardoor het weinig tot geen vuil aantrekt en zijn optimale bescherming tegen roestvorming.

Alle bewegende- en elektrische delen van de tilhulp zijn afgeschermd tegen vuil.

Klik hier voor de diverse RVS Tilhulpmiddelen.

Klik hier voor een overzicht van rvs tilhulpmiddelen.