Bericht

maandag 17 juni 2019

Werken in een cleanroom

Het ontwikkelen, reinigen of verpakken van specifieke producten of uitvoeren van bepaalde onderzoeken mogen alleen in een extreem schone en steriele omgeving gebeuren. Deze werkzaamheden vinden plaats in een cleanroom.

Een cleanroom is een ruimte met een extreem hoge luchtzuiverheid. Deze ruimtes zijn speciaal ontworpen om elke vorm van vervuiling tegen te gaan. De lucht wordt schoon gehouden met behulp van speciale filters en een afwijkende luchtdruk. Alle cleanrooms moeten voldoen aan internationale ISO-standaarden die per product of proces verschillende eisen bevat.

Cleanrooms worden gebruikt in de farmaceutische industrie en biotechnologie, maar ook voor de productie van computeronderdelen en zonnecellen. In de voedingsindustrie wordt op deze manier gezorgd voor een betere controle van het productieproces. Hierdoor kan bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum worden verlengd.

In ziekenhuizen wordt het gebruikte OK-instrumentarium na reinigen gecontroleerd, opnieuw verpakt en gesteriliseerd in een speciale schone ruimte om de veiligheid van patiënten te waarborgen.

Tilhulpen in een cleanroom

In een cleanroom moet soms zwaar getild worden. De tilhulpen die ervoor zorgen dat mensen hun werk met zo min mogelijk fysieke belasting kunnen uitvoeren, moeten aan strenge eisen voldoen.

Veel verschillende tilhulpen zijn beschikbaar in speciale RVS uitvoeringen die beschikken over de vereiste ISO-certificaten. RVS staat bekend om zijn gladde en goed te reinigen structuur. Hierdoor trekt het weinig tot geen vuil aan en zijn de apparaten optimaal beschermt tegen roestvorming.

Alle bewegende- en elektrische delen van de tilhulp zijn afgeschermd tegen vuil.

Bekijk hier alle RVS tilhulpmiddelen

Werken in een cleanroom